Hvordan få godt resultat når du skal tove

Jeg har en del oppskrifter der plagg skal toves og i den forbindelsen vil jeg få laget en liten forklaring på akkurat dette.

Garn
Det første en må tenke på når en skal sette i gang å tove noe er at garnet må bestå av 100% Ull eller Alpakka. Jeg tover oftest med ullgarn fordi jeg synes det blir det beste resultat på f.eks votter. Dette er fordi alt ulla har mer luft i seg enn alpakka som pakker seg mere og blir tyngre og tettere.
Er garnet merket med Superwash så kan det ikke toves. Nederst i dette innlegget har jeg samlet en liten oversikt over både ull og alpakka som kan toves.

GarnFargen
Andre ting som spiller inn er fargen på garnet, ulike farger kan gi ulik grad av tovingen. Helt bleket eller hvitt garn tover ikke eller svært lite, dette har med kjemikalier/kloring som er benyttet under blekingen av garnet, så hold deg unna hvitt, bruk den lyse naturhvite.

Valg av strikkepinner
Pinnestørrelser og hvor eventuelt hvor løst eller fast du strikke noe å si for hvor mye et plagg toves. Strikker du stramt toves ikke plagget så mye som når en strikker med større pinner.

Generelt
Når et plagg toves er det bevegelse i prossessen, temperatur og tid. Du kan f.eks legge ull i kokende vann, når det ligger i ro så skjer ingen ting. Feks kauni er det mange som koker opp vann, setter kjelen til sides, putter i plagget og lar det ligge helt i ro, i det varme vannet over natten til det er blitt avkjølt for å få et mykere resultat på plagget.

Toving i vaskemaskin. Før du leser videre vil jeg få påpekt at å tove i vaskemaskin kan gi ulike resultater fra maskin til maskin, alle vaskemaskiner oppfører seg ulikt. Så hver gang jeg har kjøpt meg ny maskin må jeg starte å utforske på nytt. Er du usikker på din maskin så prøv deg fram, det er bedre å tove for lite enn at det skal toves for mye. Blir det for lite tovet tov det en gang til på samme programmet. Da kan du neste gang øke til et litt mer kraftigere program for å få det resultatet du ønsker. Et plagg som toves for mye er det lite å gjøre med, en kan alltids prøve å få det strukket forsiktig ut igjen med å bløtlegge det i vann tilsatt hårbalsam. Det fungerer om det du har tovet ikke er helt sammenpakket.

Temperatur: Ullplagg kan vaskes normalt for hånd på 30°C, når jeg tover votter og slikt som skal blir “medium” tovet slik at det ikke blir pakket alt for tett sammen velger jeg alltid et program på vaskemaskinen på 40°C  i ca 1 time. Da har jeg også vottene alene i maskinen. Jo mere du har i maskinen jo mer blir det tovet, pga at da blir bevegelsen også større. Når jeg vil ha skånsom toving bruker jeg et finvaskeprogram/ullprogram på 40 min. Jeg pleier å ta en desj Milo i men dette behøves ikke for vaskemidlet har ingen ting med tovingen å gjøre. Når det gjelder sentrifugeringen så spiller ikke dette noen rolle, du kan ha sentrifugen så høyt du ønsker, for da blir jo plagget liggende helt i ro i trommelen, og derfor har det ikke noen innvirkning på tovingen.
Ønsker du å tove f.eks sitteunderlag, vesker,  flaskeholdere osv.. som skal toves mere enn votter, så vask det på 60°C og ha også gjerne oppi en dongeribukse, håndkle eller annet for å gi vasken en skikkelig bevegelse. Da får du et mye stivere og tykkere resultat.

Toving for hånd
Skal du tove for hånd så er det lurt å få tak i et vaskebrett. Jeg bruker også vanlig grønnsåpe når jeg tover for hånd, jeg fyller da vasken med passende litt varmt vann med såpe i setter vaskebrettet nedi og har i plagget som skal toves. Da er det bare å gnikke og gnu på plagget. Under prossessen pleier jeg også å skylle opp plagget i iskaldt vann for å få en rask avkjøling og ha det tilake i det varme vannet, dette for å få litt fortgang på tovingen. Slik holder jeg på til jeg er fornøyd.

Etter Vask
Når plagget er ferdig tovet må det formes og strekkes litt i fasong, er det votter ta de på hånden og form de etter den, strekk og dra litt i de, før du legger de liggende til tørk.

Toving i Tørketrommel
Toving i tørketrommel har jeg ikke så mange erfaringer med men det er mange som gjør dette også. Da må du ha plagget fuktig når du legger det i trommelen, fordelen med å tove i tørketrommel gir deg bedre kontroll og du kan stoppe og se hvordan plagget toves undereis. Anbefaler å kanskje sjekke hvert 10ende minutt.

Det finnes helt sikkert flere tips på nettet men dette var mine erfaringer. Del gjerne dine tips og erfaringer i kommentarfeltet her 🙂

Meld deg også inn i gruppa mi på fb – KLikk her

Noen garntyper som egner seg til toving
 ULL Alpakka

Sandnes Fritidsgarn
Sandnes Tove
Rauma Finull
PTdesign Pt2
PTdesign Pt3
Kauni
BC Garn Semilla
BC Garn Semilla Fino
DROPS Alaska
DROPS Andes
DROPS Big Delight
DROPS Eskimo
DROPS Polaris
Istex Lettlopi
Hifa Trollgarn
Hifa Blåne pelsullgarn

DROPS Lima
DROPS Nepal
DROPS Alpaca
DROPS Puna
Drops Alpaca Bouclé

 

 

 

 

 

 

 

#strikk #strikking #knit #knitting #strikkeoppskrift #strikkemønster #håndarbeid #tovatøfler #tova votter #strikkeblogg #strikkeblogger #høst #blogg #handmade #håndstrikka #mote #vinter #mandag #tirsdag #onsdag #torsdag #fredag #lørdag #søndag #januar #februar #mars #april #mai #juni #juli #august #september #oktober #november #desember #jul #påske #vinter #hverdag #tovavotter #strikkebea #beasstrikkedesign #toving

2 kommentarer

Siste innlegg