Fra en sjokkert og oppgitt designer

Jeg sitter her litt i sjokk, i går ble det min tur til å oppleve dette med videresalg av oppskrifter uten tillatelse. Jeg ble sjokka, ble helt matt og sint! Hva er det egentlig som foregår rundt omkring på ulike steder i strikkeverden?

Følgende skjedde:

Jeg åpnet facebook, det første jeg ser er at det er en av garnbutikkene her i Norge som, liksom “promoterer” mine oppskrifter på sin facebokside.
Slik: “Disse vottene ble ettterlyst i dag! Oppskriften kan kjøpes på Ravelry…. Vi kjøper de gjerne og skriver ut for degi butikken!”
 

Er dette mulig, er dette for kun å få solgt mer av sitt eget garn?

I min profil på Ravelry har jeg også skrevet: Oppskriftene jeg selger er kun ment til eget bruk og kan ikke kopieres, selges, videreselges eller utgis på andre sider uten min tillatelse! Produktene du strikker av oppskriftene, kan du selge i små kvanta på messer eller lignende så lenge du ikke er bedrift og eller firma.

Hun er også en av butikkene som har søkt om InStoreSales – Dette har jeg heller ikke gitt tillatelse til!

Loven sier: “Den som har opphavsrett kan forby andre å fremstille eksemplarer eller gjøre det tilgjengelig for allmennheten uten at det foreligger avtale eller annet særskilt rettsgrunnlag. Hun har ikke fått tillatelse til dette

Denne bestemmelsen om at jeg ikke tillater butikkene å videreformidle oppskriftene mine ved utskrifter, ble laget fordi jeg vil ha bedre kontroll over hva som skjer med oppskriftene mine, og for at hvem som helst (her med stor tanke på salg av den i garnbutikker og også privatpersoner). Det virker som om garnbutikkene bare kan ta seg tilrette uten at det er gitt tillatelse til noe som helst. Jeg har heller ingen anelser om hvor redelige alle som selger garn er heller, om de kjøper ei oppskrift for å kopiere den videre, for å skape seg et mersalg av garn i sin butikk.

 

Det som det er snakk om her er faktisk om garnbutikken har tillatelse til å drive med formidlig av papirutgaver av oppskriften. Hun har konto inne på ravelry og jeg har ikke gitt noen tillatelser til å selge oppskriftelsene InStore. Slik hun har forsøkt på her nå – hun bryter dermed ravelrys regler og bryter opphavsretten,  Åndsverksloven og markedsføringsloven. Dette er kriminelt. Loven sier: “Den som har opphavsrett kan forby andre å fremstille eksemplarer eller gjøre det tilgjengelig for allmennheten uten at det foreligger avtale eller annet særskilt rettsgrunnlag. Hun har ikke fått tillatelse til dette.

Vanlig markedsførings skikk er i følge markedsføringsloven Hun kan ikke uten videre utnytte den populariteten disse vottene har fått, for dette har jeg jobbet hardt for å få til. Når hun da bruker votteoppskriften som et lokkemiddel for å få oppmersomhet til sin garnbutikk uten at jeg har gitt samtykke til noe, synes jeg dette går langt over streken. Generelt sier lovet at beskyttelsen gjelder uavhengig av om oppskriften ligger under opphavsrettslig eller annen immaterialrettslig beskyttelse.

Oppskriften jeg snakker om her er de populære Taigavottene som jeg selv promoterer både her på bloggen, gjennom Facebookgruppa mi, Ravelry, Strikkoteket og diverse andre salgsider på fb. Jeg har også et tilbud for de som ikke liker å handle på nettet med betaling gjennom Vipps.

Når et firma gjør slikt som her uten å spørre meg om dette på forhånd, så begynner jeg å stusse – Er dette respektabelt? – finnes det flere som gjør dette? Gjør hun dette for å få gratis reklame for sitt garn, (mersalg)? Kjøper hun én oppskrift som blir kopiert og videresolgt? Jeg jobber med dette nesten døgnet rundt, lager oppskrifter, strikker, har god dialog med mine kunder, og hjelper alltid til om de trenger hjelp til både strikking, mønsterkjøp eller andre tekniske dataspørsmål.

Dette kaller jeg ikke å reklamere/framsnakke en designer.

Den linken hun hadde lagt ut var helt grei. Sist men ikke minst for å tilfredsstille sine kunder, så hadde hun også et tilbud med å skrive ut oppskrifta og selge den via sin butikk. Jeg har ikke gitt henne tillatelse til å videreformidle noe.

Det er godt å ha “spioner”/”varslere” både på nettet og ute i ulike områder her i norge, for den tiden jeg har til rådighet i døgnet ønsker jeg å fokusere på positive ting som strikking og design og slippe å få slike saker som dette som tar masse tid, og tapper meg for energi og kreative tanker. Hadde hun spurt meg på forhånd så hadde saken kanskje vært helt annerledes enn det det blir til i denne saken. Da hadde hun helt sikkert fått et ja for da hadde vi hatt en avtale å forholde oss til. Men å få en slik overraskelse når en åpner fb er ikke greit.

 

 

 

 

#strikk #strikking #knit #knitting #strikkeoppskrift #strikkemønster #strikketips #håndarbeid #tovatøfler #tovavotter #strikkeblogg #strikkeblogger #høst #blogg #handmade #håndstrikka #mote #vinter #mandag #tirsdag #onsdag #torsdag #fredag #lørdag #søndag #januar #februar #mars #april #mai #juni #juli #august #september #oktober #november #desember #jul #påske #vinter #hverdag #tovavotter #strikkebea #beasstrikkedesign #toving #DIY

0 kommentarer

Siste innlegg